Šta je lingvalna?


Reč “lingvalno” vodi poreklo iz latinskog i znači “sa strane jezika”. LINGVALNA ORTODONCIJA se odnosi na ispravljanje loše poređanih zuba uz pomoć fiksnog aparata (tzv. proteze) koja se lepi sa unutrašnje strane zuba. Samo ovim metodom se zaista nevidljivim načinom postiže korekcija, zbog čega se ova vrsta lečenja najčešće i naziva “nevidljiva fiksna”.
Krajem sedamdesetih godina prošlog veka u Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se jedna nova tehnologija u lečenju odraslih ortodontskih pacijenata. Svesni značaja lepog osmeha, a želeći da izbegnu efekat „train track“ koji daju metalni breketi zalepljeni za zube i žice koje ih spajaju, ukazali su na potrebu nastanka takvog ortodontskog lečenja koje se spolja zaista ne vidi.

Pionir u ovoj oblasti bio je dr Craven Kurz, stomatolog iz Kalifornije, koji je prvi zalepio obične brekete sa unutrašnje strane zuba! Sjajni rezultati postignuti su kod pacijenata sa nekim manjim deformitetima. Time je stvoren novi deo ortodoncije LINGVALNA ORTODONCIJA i započeta je prava tehnološka revolucija u ovoj oblasti.


Širom sveta razvilo se nekoliko centara daljeg napretka među kojima se najbolji nalaze u Francuskoj, Nemačkoj, Japanu i SAD-u. Ortodoncija je najkomplikovanija specijalnost u oblasti stomatologije, a lingvalna ortodoncija je njen “umetnički” deo. Tačni matematički proračuni geometrijskih parametara lica i vilica, precizno pozicioniranje breketa pri lepljenju, umešnost ortodonta da postavi žicu, ovde su još važniji nego kod fiksnih aparata koji se lepe sa spoljašnje strane zuba. Upravo zbog ovolike zahtevnosti ovog metoda lečenja samo mali broj ortodonata širom sveta je i koristi.

To je zaista jedini potpuno nevidljiv fiksni način ortodontskog lečenja! Svi delovi se nalaze iza zuba i ovo je odlučujući faktor zbog čega se ova tehnologija primenjuje u lečenju odraslih pacijenata. Pored toga, ovako je moguće svakodnevno pratiti napredak, koji je skriven breketima i žicama kada se one zalepe sa spoljašne strane zuba. Time se pozitivan psihološki efekat postiže znatno pre kraja terapije.


Lingvalnim ortodontskim lečenjem manja je i verovatnoća da zbog fiksnog aparata nastane trajno oštećenje zuba, jer je unutrašnja strana zuba robustnija i manje podložna dekalcifikaciji i nastanku karijesa. Lečenje ne traje duže u odnosu na tradicionalno, a čak kod nekih tipova deformiteta delovanje na unutrašnju stranu zuba dovodi do bržeg postizanja cilja lečenja. Lingvalni aparat dovodi do blagih smetnji u govoru, ali se on kod velike većine pacijenata izgubi već nakon prve nedelje lečenja.

Design by: Tipping Point